18 oktober 2023
Scania tar erbjudandet för elektriska lastbilar till ny nivå
Pressmeddelande från Scania:
- Scania början nu producera nästa nivå av batterielektriska lastbilar, med kraft, räckvidd och laddkapacitet för bekymmersfri daglig användning i en bred palett av olika slags regionala transportuppdrag.
- Parallellt uppdateras också Scanias befintliga program för urbana uppdrag med chassin anpassade för elektriska lastbilar, nya batterier och optimerade stödsystem.
- Alla elbilar utrustas med gröna battericeller från Northvolt och batteripaket producerade i Scanias smarta sammansättningsfabrik i Södertälje.
- Scanias breda erbjudande omfattar allt från laddlösningar, finansiering, serviceavtal till rådgivande försäljning, ihop med digitala tjänster.
- Scania Charging Access erbjuder bekväm laddning längs vägen i tolv länder med förutsägbara priser, minimal administration och ett expanderande, lastbilsanpassat nätverk.
Nyligen inledde Scania i Södertälje produktionen av lastbilar med R- eller S-seriehytter och effekter på 400 eller 450 kW, mer än tillräckligt för en mängd olika regionala transportuppdrag. I september visade Scania också upp den första serietillverkade regionala ellastbilen för 64 ton på mässan eComExpo. Parallellt uppdateras även Scanias batterilastbilar för stadsnära transporter med nya, gröna batteripaket, chassin anpassade för elfordon och tjänster som Scania Charging Access. Scanias erbjudande inom ellastbilar har nu nått en mognadsgrad som gör det relevant och attraktivt för ett brett urval av kunder, oavsett vilken typ av transportuppdrag de har.
− Att kunna köra emissionsfritt är inte längre en exklusiv möjlighet för en utvald grupp, säger Fredrik Allard, Senior Vice President och chef för e-mobilitet inom Scania. Vårt erbjudande täcker in ett brett spann av applikationer och kundbehov. Samtidigt erbjuder vi tjänster som bidrar till att sänka trösklarna och öppnar för en transformation till fossilfria transporter för flertalet.
Scanias uppväxlade erbjudande beträffande batterielektriska lastbilar i regional drift kännetecknas av imponerande siffror: tågvikterna kan vara upp till 64 ton, räckvidden är upp till 370 km med 40 ton, laddningshastigheten är upp till 375 kW och den högsta motoreffekten – 450 kW, motsvarar 610 hk – är väsentligt högre än vad flertalet av de lastbilar som redan rullar på vägarna kan ståta med.
− Förutom renodlad fjärrtrafik är det få kunder idag som inte kan få vad de behöver
ur ett operationell perspektiv, säger Fredrik Allard. Visst, det finns fortfarande en del drifter som är mindre troliga att de elektrifieras mer omgående. Men många kunder kommer att bli förvånade när de upptäcker vad de här elfordonen är kapabla till och hur effektiva de är ihop med våra digitala tjänster.
Scanias senaste ellastbilar kan beställas både som dragbilar eller som lastbilar. Hela Scanias hyttprogram (L, P, G, R och S) är nu kompatibelt med elfordon och går att beställa. Räckvidden kommer, som alltid, att variera beroende på faktorer som vikt, driftstyp, väder, körstil och så vidare, men en lastväxlare på 27 ton kan förväntas ha en räckvidd runt 350 km med en batteristorlek på 624 kWh. 45 minuters snabbladdning adderar 200 km ytterligare. Men det krävs inte att man laddar på de snabbaste 350 kW-laddarna för att få hyggligt korta laddtider: en 150 kW-laddare tillför drygt 10 mil i timmen till en lastbil som förbrukar 1,3 kWh/km.
− Många av oss är nog lite fast i dieseltänket, det att man alltid går från 10% till 100% när man tankar, säger Fredrik Allard. Med batterifordon behöver man ställa om och i stället ladda för den sträcka man faktiskt behöver. Har du 12 mil till laddaren hemma på åkeriet så är det så mycket plus lite marginal man laddar, det är onödigt att ladda fullt längs vägen varje gång.
Uppdaterade lösningar för urbana lastbilar och nya elmaskiner
Scanias första batterilastbilar har funnits på marknaden sedan 2021 och har varit något av en spjutspets inom urbana lösningar när det handlar om transformera branschen i riktning mot fossilfria transporter. Scania växlar nu upp sitt erbjudande även för applikationer som distributionsbilar och treaxliga lastväxlare. Fler möjligheter öppnas genom att man inför chassin anpassade för elfordon, batterier från Northvolt och nya elektrifierade stödsystem som sammantagna innebär förbättrad funktionalitet och minskad komplexitet. Nya generationens elektriska drivlina i kombination med nya generationens batterier ger en räckvidd på upp till 390 km.
Parallellt med allt detta presenterar Scania också en familj med nya eldrivlinor, EM C 1-4, som erbjuds med inte mindre än fem olika effektnivåer. EM C 1-4 förväntas bli Scanias volymsäljare, tack vare flexibiliteten och de olika effektklasserna. Den kan beställas redan nu och kommer att börja produceras under Q4 2024.
− Med den här introduktionen öppnar vi för att man i än större utsträckning kan skräddarsy och optimera sin ellastbil baserat på den aktuella driften, säger Fredrik Allard. Med fem olika effektnivåer och 4 växlar står det skrivet ”flexibilitet” över dessa elmaskiner. Med utgångspunkt i den kan vi guida varje unik kund till exakt rätt konfiguration gällande storlek på batteri och våra tjänster så att lösningen svarar exakt mot kundbehoven.
Batterier som gör skillnad
Scania använder nu celler från den svenska tillverkaren Northvolt, batterier med
kapacitet för att driva fordonet i 150 000 mil. Cellernas fossila avtryck motsvarar ungefär en tredjedel av jämförbara batterier i branschen.
En uppenbar styrka med Scanias batterier är deras laddningsegenskaper. Till skillnad mot de flesta andra batteripaket kan Scanias batterier alltid laddas till 100% av tillgänglig kapacitet utan att det får några nämnvärda konsekvenser för deras livslängd. En annan fördel är att de ger en rak laddkurva, vilket betyder att de laddas med samma hastighet när de är nästan fulla som när de är nästan tomma. Den raka laddkurvan innebär att man får förutsägbara laddtider, samtidigt som den långa batterilivslängden ger låga ägandekostnader över tid.
Scania har möjliggjort dessa ovanliga batteriegenskaper genom att säkerställa att
de alltid har rätt temperatur. Tillsammans med Northvolt har Scania
specialanpassat batterierna för tunga fordon så att man får en hög
batterikapacitet i förhållande till det viktiga så kallade C-talet (den
ström med vilken batterier laddas och laddas ur).
− Vi tror att frågetecknen kring laddning kommer att rätas ut i takt med att användarna lär sig mer om hur batterier fungerar i praktiken, säger Fredrik Allard. När vi analyserar operationella data från våra uppkopplade fordon blir det ofta uppenbart
att en majoritet av våra kunder kan få all räckvidd de behöver.
Lastväxlare och andra lastbilsbaserade applikationer kör ofta mindre än
20 mil om dagen när de används
i urbana miljöer. Om de laddar hemma på åkeriet och kompletterar med ett
kostnadsfritt abonnemang hos Scania Charging Access som back-up, så
kommer räckvidden troligen aldrig att vara ett problem för dem i
praktiken.
Transformationen i riktning mot hållbara, fossilfria transporter med nollemissioner
är en pågående process där ledande företag som Scania spelar en viktig
roll. Från Scanias sida är man övertygad om att en avgörande förändring
är nära förestående, med början i Europa och USA. Den drivs på av en
mix bestående av hållbarhetskrav bland transportköpare, skärpta lagkrav
och det faktum att driftskostnaderna för elektriska lastbilar
förväntas vara i nivå med – eller lägre – än dem för dieselfordon.
− Intresset för batterielektriska lösningar är omättligt; det finns
potentiella kunder överallt, säger Fredrik Allard. Det faktum att vissa
kunder är försiktiga och nöjer sig med att endast beställa ett par
elbilar till sina flottor är fullt begripligt, man behöver skaffa sig
erfarenheter innan man går vidare. Men med vårt växande erbjudande
och en expanderande infrastruktur är jag övertygad om att vårt mål om
att sälja 50% batterielektriska fordon i Europa år 2030 är inom
räckhåll.
Scania Charging Access – en för alla, alla för en
Tidigare i år introducerades Scania Charging Access, en tjänst som nu öppnar för användning. Scania erbjuder sömlös access till ett europeiskt nätverk i tolv länder med laddningsstationer som är bedömda utifrån hur väl de är anpassade för lastbilar.
Oberoende av vem som driver de laddstationer som ingår i nätverket kommer kunderna i slutänden enbart att få en samlad faktura, från Scania. Tjänsten är kostnadsfri att ansluta sig till och det finns heller inga års- eller månadsavgifter; det enda man som kund betalar för – till förutsägbara priser – är den el man köper vid laddning. Enda kravet för att få ansluta till Scania Charging Access är att man äger minst en Scania av något slag.
− Vi bryter ny mark med en samlad tjänst för laddning av tunga fordon i Europa, säger Magnus Höglund, Head of Charging Solutions hos Scania. Den är främst avsedd för laddning längs vägen, vårt mål är att möjliggöra och förenkla för verklig elektrifiering genom att avlägsna allt från räckviddsångest till administrativa utmaningar från ekvationen och erbjuda verkligt lastbilsanpassade laddstationer.
− Vi granskar och rankar alla laddstationer fysiskt, både de som explicit är avsedda för lastbilar och de som är för personbilar. På så vis hjälper vi kunderna att förstå vilka som är praktiskt användbara för deras behov till dess att ett välutbyggt nätverk med helt lastbilsanpassade laddstationer finns på plats.
Det i nuläget tillgängliga nätverket för laddning av tunga fordon är visserligen rätt begränsat, men Magnus Höglund spår en snabb tillväxt:
− Det kommer att expandera rejält under 2024 och framgent, när laddoperatörer som Milence med flera fått upp farten. Genom att använda Scania Driver App eller My Scania kan de laddstationer som är rankade av oss som verkligt lastbilsanpassade och deras tillgänglighet filtreras fram. Och vi kommer kontinuerligt att vidareutveckla Scania Charging Access med fler funktioner och fler laddningsoperatörer.
För mer information, vänligen kontakta:
Örjan Åslund, Head of Product Affairs & Press Testing, Scania Trucks
Telefon: + 46 70 289 83 78, E-mail: orjan.aslund@scania.com